top of page
Search
  • Writer's pictureSaaramaria

ALKU

Raamatun ensimmäinen kirja on hepreaksi Genesis, alku tai jonkin syntyminen. Oikeastaan siinä on ainakin viisi alkua. Siinä on useita kertomuksia, jossa ihminen lähtee väärään suuntaan aina tulee RESET ja pitää aloittaa alusta. Jokaista kertomusta yhdistää ihmisen halu nousta muiden yläpuolelle. Raamatun luomiskertomuksen synti tuli käärmeen pitchaamana hedelmän muodossa, ja sen pointti oli, että ihminen houkuteltiin tavoittelemaan jumalan kaltaisuutta.


David Bohm ja Khrisnamurtin kuuluisasta keskustelusta on tehty kirja The Ending of Time. Luin sitä koirapuistossa pitäen tuumintataukoja. He kuvasivat kärsimykseksi ihmisen tarvetta edistyä. He purkivat sitä tilanteeseen, jossa aikaa ei ole ja pysähdytään. Heidän sanoin se oli loppu. Ja alku.


Ikaros kreikkalaisessa traditiossa yritti lentää aurinko päin ja paloi karrelle. Ikaroksen isä Daedalus varoitti poikaansa lentämästä liian lähelle. Kertomus Ikaroksesta on jäänyt elämään oppina hubriksesta. Paisuneesta uskosta omiin kykyihin.


Yhteneväisyys luomiskertomuksen ja Ikaroksen kertomuksen kanssa on tarve uhmata luontoa ja nousta sen yläpuolelle.


Ihmisen lähihistoriassa jumalan kaltaisuutta tavoittelevat ovat jyränneet yhteistä hyvää vaalineet kulttuurit ja hubris on pikkuhiljaa tullut vallitsevaksi uskonnoksi. Meillä on itsekäs minä, joka voi edistää omaa etuaan laskematta muulle elämälle aiheuttamaa kärsimystä edistyshuumassaan.


Daniel Schmachtenberger puhuu usein siitä, että jumalan kaltaiset voimat vaatisivat jumalallista viisautta. Ihminen kontrolloi jumalan elkein tällä hetkellä eksponentiaalisesti kehittyvällä teknologialla, mutta talousjärjestelmässä, jossa nopeaa voittoa ajatteleva pelaa ulos viisaammin moniulotteista riskinhallintaa yrittävät pelaajat.


Seurasin post-kapitalistista taloustieteilijää Timothee Parriqueta puhumassa innokkaasti paneelissa. Hän on minulle se, mitä uskonnollisissa traditioissa sanotaan profeetaksi ja filosofiassa sageksi. Herättelijä ja opettaja, jota voi seurata. Hän sanoo, että olemme kulkeneet kulutustien loppuun. Talous ei voi jatkaa kasvamista rajallisten resurssien pallolla.


Epäuskoinen panelistikaarti pohtii, että sellaiseen muutokseen menisi vuosikymmeniä. Parriquen into ei laannu. Ei ole muuta vaihtoehtoa. Kapitalismi on loppu. Sen jälkeen on tultava alku.

0 comments

Recent Posts

See All

Me ollaan kaikki Nancy

HBO dokumenttisarja, The Vow, kuvaa Keith Ranieren luomaa lahkoa siitä irtautuneiden näkökulmasta. Dokumentti on poikkeuksellisen hyvä kuvaus ihmisen mieleen vaikuttamisen metodeista, koska videomater

Häpeärangaistuksen paluu, miten on mennyt? 2/2

Jon Ronsonin Julkisesti häpäisty -kirjassa on kiinnostava nosto1800-luvun poliittisesta keskustelusta Yhdysvalloissa, jossa jotkut kannattivat häpeärangaistuksesta luopumista sen julmuuden takia. Joku

bottom of page